Opkooien van zangkanaries

 Als de mannetjes uitgeruid zijn en al lekker doorzingen in de vlucht wordt het tijd om de zangkooitjes klaar te maken. Ontsmetten kan gebeuren met Halamid in koud water, daarna goed naspoelen. Doe ze in een plastic zak, spuit tegen ongedierte, bindt de zak dicht en laat ze enkele dagen zo staan. Daarna luchten. Alvorens u het schelpenzand op de laatjes doet is het verstandig eerst een blaadje papier op de laatjes te leggen; dit vergemakkelijkt het schoonmaken, hetgeen overigens zeker 2x per week moet geschieden. Voer (nootzoetzomerraapzaad) rechts en water op kamertemperatuur links.

Verder plakt u een etiketje op ieder kooitje waarop u het ringnummer kunt vermelden. Aan de hand van de broedlijst kunt u zien welke vogels bij elkaar in de zangkast moeten. Als zangkast kunt u ook draagkoffers op elkaar zetten. Vogels van dezelfde vader onder in de kast, dus eerst broers, daarboven halfbroers en zo verder. Als ze gaan bekvechten gaan we de schotjes ertussen zetten. Eerst op de helft van de kooi en na een paar dagen in z’n geheel. Zo laten we de vogels een week staan.

Als ze weer rustig door zingen gaan we langzaam verduisteren. Hiervoor gebruiken we een gordijn waar het licht door schijnt, zodat de vogels rustig kunnen studeren en hun lied kunnen vervolmaken. Begin met ’s morgens twee uur en ’s middags twee uur te verduisteren. Wissel de tijden en voer deze langzaam op, zodat u na ongeveer een week nog maar ’s morgens,’s Middags en ’s avonds de zangkast  maar een halfuurtje open hebt staan, teneinde de vogels de gelegenheid te geven te eten. Blijf voor de kast als die geopend is. De vogels wennen zo aan je en zullen weldra weer zingen, ongeacht of er iemand in de buurt is of niet. Geef naast nootzoetzomerraapzaad, iedere dag een lepeltje snoepzaad en eivoer en vanzelfsprekend elke dag vers water.

Een goede samenstelling van snoepzaad is, b.v. 5 delen witzaad, 2 delen negerzaad, ¼ deel slazaad, ½deel gebroken gepelde haver, ½ deel lijnzaad, ½ deel millet en ½ deel blauw maanzaad.
Dit is maar een hint. Ieder kan naar eigen inzicht dit snoepzaad samenstellen.  Na verloop van tijd zijn de vogels zo getraind, dat ze zullen gaan zingen zodra het gordijn opengaat. Dan wordt het tijd,  dat we ze gaan uitzetten. Dit betekent, dat we af en toe eens een paar kooitjes ( het beste met vier of vijf) voor ons op de tafel zetten. Uitzetten doen we bij kunstlicht. Immers door de keurmeester worden ze bij kunstlicht gekeurd.
Zorg er wel voor, dat het licht niet te fel is, want dan worden de vogels onrustig. Vanzelfsprekend zetten we de vogels uit, nadat het gordijn een tijdje dicht is geweest. Eerst zullen ze wat onrustig zijn, doch na gewenning gaan ze beslist weer zingen.
In het begin de vogels niet langer uitzetten dan ± 10 minuten, gezongen of niet terug in de kast en pakt u vier andere. Daar we de kooitjes voorzien hebben van een etiketje met ringnummer kunnen we de vogels altijd terugzetten op de goede plaats.
Heeft u ze allemaal afgeluisterd, laat dan het gordijn enige tijd open en beloont u ze met wat snoepzaad.

Na een week of vijf zijn de vogels volledig afgericht en gaan we ze uitzoeken voor de wedstrijd. Deze zetten we bij elkaar in de zangkast. Voor dat we nu gaan afluisteren doen we de vogels ’n half uur in de draagkoffer. Loop er eens mee heen en weer en luister ze dan af. Immers op de wedstrijd worden ze ook een half uur voor de keuring in de draagkoffer gedaan. Zo wennen uw vogels ook daar aan. Op de wedstrijd zijn verschillende klassen: de voornaamste klasse is de stammenklasse. Dit is de klasse van 4 vogels, die zoveel mogelijk van gelijk moeten zijn; gelijkheid in diepte en muzikaliteit. Immers de stam is het bewijs van kwekerscapaciteiten. Dit is niet gemakkelijk, doch met de hulp van een ervaren kweker, die je zeker wilt helpen, moet het te doen zijn.

Heeft u er vier gevonden geef deze dan een vaste plaats in de stam. Zorg er echter voor, dat je ook een reserve hebt, die er bij past. Het kan gebeuren dat er een in je stam afvalt en dan kan de reserve invallen. Verder heb je nog de klasse stellen en enkelen, resp. twee en een vogel van dezelfde kweker. Veel succes op de wedstrijd, maar vooral veel luistergenot.
Jan van Hoften

Voor meer info zie Harzers

 

Reacties

Ik kan helaas niet op de site komen van Harzers.

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
5f4704
Onthoud mijn gegevens!