Tuintips voor de maand ..... juli

Tuintip snoeien
U kunt na 21 juni uw hagen snoeien. Doe dit bij voorkeur bij bewolkt weer om verbranding te voorkomen. Snoei bij voorkeur trappezevormig. Een snoeischema:
Coniferen, beuk (Fagus) en haagbeuk 2 maal per jaar snoeien (juni en begin augustus)
Ligustrum: 3 maal per jaar snoeien.

Tuintip onkruidbestrijding
Een van de meest tijdvretende werkjes is het telkens weer onkruid verwijderen. U kunt terras en tuinpaden vrij van onkruid houden door met een voegenkrabber de onkruiden te verwijderen. Chemisch bestrijden is een laatste redmiddel voor vervelende onkruiden als rode klaver.
Tip. Als u een terras een korte tijd afdekt met zwart plastic dan is het onkruid meestal wel dood, een idee voor tijdens de vakantie?

Vaste planten
Eenjarigen:
Knip uitgebloeide bloemstelen weg, meestal zal een nieuwe bloem zich gaan ontwikkelen. De plant bloeit langer en mooier. Met eenjarigen kunt u snel in de tuin extra kleur creëren. Geef de planten tijdens de bloei elke week wat voeding.

De border:
Hoog opgroeiende planten moeten een steun hebben tegen omvallen. Knip oude uitgebloeide bloemen wekelijks weg om zo doorbloei te bevorderen.

Stekken:
U kunt eind juli al beginnen met het stekken van sommige soorten tuinplanten zoals Lavandula, Erica, Rosmarinus. Probeer verschillende vaste planten op dezelfde manier te stekken.
Zie ook Zelf stekken van Buxus, liguster, taxus, lavendel en andere planten en Zelf Buxes stekken.
Heide: Knip de topjes van de heide af, veeg het onderste deel an de blaadjes van de steel af. Ze de stekjes dan in een bakje met fijne aarde gemengd met wat zand. U mag eventueel ook nog wat fijngemaakte turfmolm door het mengsel doen. Houdt de aarde nat en sproei regelmatig. Bij voorkeur zet u het stekbakje onder glas. Na ongeveer 20 dagen zijn de stekjes geworteld. Na verloop van tijd kunt u de stekjes in aparte potjes opplanten.
U kunt nu ook de jonge uitlopers van aardbeien uitplanten. Een onderlinge afstand van 30 tot 60 cm is voldoende.

Tuintip de vijver
Haal ingewaaid blad of vuil regelmatig uit de vijver. Laat vooral als het warm weer is een luchtpompje constant lucht in het water blazen, een hoog zuurstofgehalte is van belang voor uw vissen. Een fontein mag niet op het blad van de waterlelie sproeien, daar kan deze plant niet tegen.

Tuintip gazon
Maak het gazon elke week. Als het een droge en vaak ook warme periode is, dan beslist niet korter dan 4 cm maaien. Uw gazon zou anders veel schade ondervinden.

Tuintip kuipplanten
U zult een of soms twee keer per dag water moeten geven. Zelfs als het regent kan water geven nodig zijn want de bladkruin kan als een paraplu werken. Geef de planten ook regelmatig voeding.

Insecten en ziektebestrijding
Luizen en dergelijke kunt u heel aardig bestrijden met een harde waterstraal.
Meeldauw:
Ziekten zoals meeldauw moet u zien te voorkomen. Knip zieke delen weg en giet de planten in de ochtend zodat ze droog de nacht in kunnen.
Slakken bestrijden:
Een zeer vervelend ongedierte is de slak. Ze vreten vooral tijdens de nacht aan uw zachtbladige planten zoals Hosta. U ziet het wel aan de gaten en aan de slijmsporen. U kunt ze op biologische manier bestrijden, daarom de volgende tips: Vang ze door te kijken onder potten en bakjes in de tuin, daar toeven ze om de dag door te komen. U kunt ze ook in de avond gemakkelijk vangen als ze op pad zijn. Andere methoden zijn het plaatsen van biervallen (schaaltjes met bier er in). Padden in de tuin is ook prettig, want die lusten wel een slakje. Er zijn overigens ook milieuvriendelijke slakkenkorrels te koop.

Tuintip algemeen
Water geven:
Tijdens een droge periode moet de tuin soms water krijgen. U kunt hiermee het beste zo lang mogelijk wachten. Planten gaan dan vanzelf dieper op zoek naar water. Vaak water geven maakt de plantenwortels lui waardoor ze maar heel oppervlakkig gaan wortelen. Beter een enkele keer veel water geven dan elke dag een beetje.

Tips voor bloemschikkers
Het is een rijke tijd voor bloemschikkers. De tuin geeft allerlei zomerfraais. Bladsoorten zijn en ook sommige zaaddozen zijn volgroeid en prima te gebruiken. Ook zijn er mooie vruchten te vinden. Pluk bloemen vroeg in de ochtend en zet ze een paar uur op water met Chrysal er in. Daarna kunt u ze verwerken in een boeket of arrangement.

Bloemen drogen:
Lavendel moet u oogsten voordat alle bloemetjes open zijn. Dit geldt overigens voor de meeste bloemsoorten. Hang ze in bosjes onderstboven om te drogen. Een donkere luchtige plaats is het beste.

Voor meer info zie Aad van Uffelen

 

 

 

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
5ad609
Onthoud mijn gegevens!