Tips voor het aanleggen van een tuin

 Geschreven door Ingrid Piek

Bezint eer je begint

Bepaal aan de hand van de Noordpijl op de ontwerptekening waar de zonaanbidders of de liefhebbers van schaduw moeten komen.
Meet de beplantingsvakken goed op (schaalverdeling), zodat er niet te veel of te weinig planten gekocht worden.
Bepaal de grondsoort, of laat dit doen in een tuincentrum. Bij een nieuwbouwhuis is er vaak bemeste tuinaarde opgebracht
Kijk of er na een regenbui geen water blijft staan in de tuin. Er kan zich bijv. bouwafval bevinden onder de nieuwe tuinaarde of een ondoordringbare laag.
Zet geen planten op plekken waar ze het niet willen doen. Er is ruim voldoende keuze voor ieder plekje in de tuin.

 Het kiezen van de planten

Begin met het kiezen van de planten die het groene geraamte van de tuin moeten gaan vormen.
Kies voor een boom, haag, heester of groep vaste planten, die het eind van de tuin (gedeeltelijk) aan het zicht onttrekt.

 


 Maak van de tuin geen rariteitenkabinet. Kies voor groepen vaste planten en als de ruimte het toelaat ook voor meerdere heesters van 1 soort.
Zorg voor iets b(l)oeiends in alle seizoenen. Bedenk daarbij dat ook bladeren bij kunnen dragen aan de kleuren in de tuin.

In een kleine tuin doet één goed gekozen heester wonderen. (bloemen/bladeren/herfstkleur)
Door het gebruik van bloembollen kan het bloeiseizoen flink worden verlengd. Voor iedere maand zijn er wel bollen te verkrijgen. Let daarbij goed op de planttijden en of het bollen zijn die in grond kunnen blijven zitten (zgn. verwilderingsbollen)

 Deze tips komen uit het boek Groene Vingers heb je zo!
In het boek ´Groene vingers heb je zo` wordt stap voor stap uitgelegd hoe een tuin wordt ontworpen, aangelegd, en bijgehouden.

 

 

Na dit boek gelezen te hebben zal u beschikken over alle informatie betreft het aanleggen van een tuin. Van complete informatie over planten tot technische informatie over het aanleggen van bestrating en vijvers.

Aan de hand van dit boek is het mogelijk om zelf een tuin te ontwerpen en aan te leggen. En wie wil er nou niet op een zomeravond in de tuin van zijn dromen zitten.

U kunt dit boek gratis downloaden!

Kijk hiervoor op Groene Vingers heb je zo!

 

 

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
f52f49
Onthoud mijn gegevens!