De Tuindagen van Beervelde (dichtbij Gent) in voorjaar 2008

 De Tuindagen van Beervelde zijn een begrip geworden.

200 goed geselecteerde exposanten en 20.000 bezoekers ontmoeten elkaar in een uitzonderlijk mooi privépark in een regio bekend omwille van zijn plantenkwekers.

Het thema van de lente-editie van 2008 is 'Bloembollen Nieuwe Stijl'

'Bloembollen Nieuwe Stijl' kan samengevat worden als de combinatie van elkaar in bloei opvolgende bloembollen die goed passen tussen de hen omringende vaste planten. Er zit wel iets in, in deze manier van werken: In het begin van de lente hebben vaste planten (en de rozelaars) ons niet veel te bieden. Tegen het einde van de lente wordt het bollenloof dikwijls lelijk. Waarom dan geen bloembollen tussen de vaste planten (en rozelaars) mengen? De vastenplantenborder wordt vanaf eind maart boeiend en op het moment dat de bollen uitgebloeid raken wordt het lelijk geworden bollenloof door de opgroeiende vaste planten gecamoufleerd. Dit zijn grote de grote lijnen. De mogelijke combinaties zijn ontelbaar. Gelukkig stelt Jacqueline van der Kloet ons in haar boek 'Toveren met bollen' tal van concrete voorbeelden voor. Deze Nederlandse groenontwerpster en beplantingsspecialiste, al jaren de stuwende kracht achter de vernieuwing van Keukenhof, is de grondlegger van deze nieuwe stroming op gebied van bloembollengebruik. .

 In samenwerking met het Internationaal Bloembollencentrum (IBC) en onder haar deskundige leiding werden in Beervelde 15.000 bloembollen geplant, enerzijds met het oog op een bezoek van de internationale pers in april, en anderzijds met het oog op de komende Tuindagen op 9, 10 en 11 mei. Hopelijk wordt het voor de tulpen niet te warm.
 W
at u in ieder geval zal opvallen is dat wij de beschikbare oppervlakte voor de exposanten hebben kunnen vergroten. Zonder de natuurlijke uitstraling van het Park in het gedrang te brengen, of de afmetingen van de standen te verkleinen, hebben wij toch de mogelijkheid gevonden om een 10-tal bijkomende exposanten te ontvangen. Om het aspect 'Planten' in Beervelde te accentueren hebben wij voorrang gegeven aan amateurs met minder bekende planten.

Meer concreet, kunnen wij u de volgende nieuwigheden en initiatieven aankondigen:

Aan de ingang zal Jeroen van den Hoek een unieke compositie van vroege bloembollen voorstellen. Door middel van een techniek, die ook voor de Chelsea Flower Show in Londen wordt gebruikt, zouden deze bloembollen in mei in volle bloei moeten zijn, wat veel later is dan normaal.


In de grote weide voor de villa, een compositie van Jacqueline van der Kloet met 5.000 tulpen, waaronder de tulpen 'Daydream', 'Elegant Lady', 'Françoise', 'Ballerina' en 'Cheers', gecombineerd met een 1.000 tal Alliums.


Niet te missen in de villa: 'Stylistische tulpen', een opmerkelijke florale installatie van meesterbinder Rita Van Gansbeke ter gelegenheid van de voorstelling van haar nieuwe boek Florale Basismaterialen.


In de oude moestuin zijn de Engelse herfstborders en de bollentuin van Wilko Karmelk aangevuld met 3.500 tulpenbollen. In de borders met pioenen langs de muren van de moestuin werd de oude tulpensoort 'Colombine' geplant. Oor de rozenperk werd aangevuld, namelijk met een combinatie van tulpen en narcissen.


Eveneens in de oude moestuin zal meesterhovenier Peter Bauwens, onder de naam 'Japanse verfijning', ons een originele presentatie van een kleurrijke, verrassend geurige en bijzonder smaakvolle selectie van Japanse kruiden en groenten voorstellen.


En nog steeds in de oude moestuin is er een presentatie door Marc Verhofstede van een brouwvat voor compostthee. Dit is een 100% biologische vloeibare meststof die microleven in de bodem brengt en de gezondheid van de planten bevordert.


Op stand 69 biedt de Tuinbouwschool Melle de mogelijkheid om op vrijdag een staal van uw tuin of water uit uw vijver te analyseren. Heeft u zieke planten? Op zaterdag staat deze school eveneens in voor het stellen van een diagnose op basis van meegebrachte monsters van de zieke planten.


Voor uw agenda:
Volgende herfst, zullen de Tuindagen van Beervelde op 10, 11 en 12 oktober doorgaan.

Praktische Informatie

Data: 9, 10 en 11 mei van 10 tot 18u.

Ingang: 10 Euro per persoon (gratis voor kinderen tot 14 jaar).
8 Euro per persoon voor groepen van minimum 25 personen.
Honden aan de leiband zijn toegelaten.

Lunch: Mogelijkheid tot het gebruiken van lunch (restaurant en selfservice).

Waar? Uitrit 11 van de E17 (Kortrijk-Antwerpen), op 2 km richting Lochristi.

GPS: Lochristi, Beerveldse Baan 31

Parking: Gratis op grote weiden.

Logeren in Gent (18 km, op 15 minuten) ? klik hier

Deelnemers: klik hier

Informatie: +32(0)9 356 81 82 - info@parkvanbeervelde.be

 

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
f262f2
Onthoud mijn gegevens!