Keukenhof 2010 in het teken van Rusland

 LISSE -- ‘From Russia with love' is het uitdagende thema van Keukenhof 2010. Daarmee appelleert de internationale bloemententoonstelling in Lisse niet direct aan een grote groep bezoekers, maar meer aan een land dat, volgens algemeen directeur Piet de Vries "reusachtig, prachtig en mysterieus is" een bijzondere staat met een bijzonder verleden. Met name die aspecten willen wij in onze expositie tot uitdrukking brengen. Lees verder...

Openingstijden van De Tuinen in Demen

Het voorjaar komt er weer aan en voor de tuinliefhebbers begint het weer te kriebelen. Leuke ideeën opdoen in tuinen en parken? Breng eens een bezoek aan de Tuinen van Demen.
De Tuinen in Demen bestaan uit zestien verschillende tuinen die elk hun eigen kleur en sfeer hebben. Prachtige combinaties van bijzondere vaste planten, bollen en rozen, heel veel rozen. Er zijn verschillende kleuren van tuinen waardoor u zeker een idee kunt opdoen!
De liefhebber van een groentetuin kan ook hiervoor in Demen terecht. In de theeschenkerij kom je even bij onder het genot van een kopje thee.
Demen ligt in een mooie omgeving, waar je goed kunt fietsen en wandelen.
Groepen kunnen op afspraak ook buiten de openingstijden komen. Lees verder...

De Tuindagen van Beervelde (dichtbij Gent) in voorjaar 2008

 De Tuindagen van Beervelde zijn een begrip geworden.

200 goed geselecteerde exposanten en 20.000 bezoekers ontmoeten elkaar in een uitzonderlijk mooi privépark in een regio bekend omwille van zijn plantenkwekers.

Het thema van de lente-editie van 2008 is 'Bloembollen Nieuwe Stijl'

'Bloembollen Nieuwe Stijl' kan samengevat worden als de combinatie van elkaar in bloei opvolgende bloembollen die goed passen tussen de hen omringende vaste planten. Er zit wel iets in, in deze manier van werken: In het begin van de lente hebben vaste planten (en de rozelaars) ons niet veel te bieden. Tegen het einde van de lente wordt het bollenloof dikwijls lelijk. Waarom dan geen bloembollen tussen de vaste planten (en rozelaars) mengen? De vastenplantenborder wordt vanaf eind maart boeiend en op het moment dat de bollen uitgebloeid raken wordt het lelijk geworden bollenloof door de opgroeiende vaste planten gecamoufleerd. Dit zijn grote de grote lijnen. De mogelijke combinaties zijn ontelbaar. Gelukkig stelt Jacqueline van der Kloet ons in haar boek 'Toveren met bollen' tal van concrete voorbeelden voor. Deze Nederlandse groenontwerpster en beplantingsspecialiste, al jaren de stuwende kracht achter de vernieuwing van Keukenhof, is de grondlegger van deze nieuwe stroming op gebied van bloembollengebruik. .

Lees verder...

Duidelijk en leerzaam, leer online tuinieren middels video filmpjes

 Een leuke manier om meer van tuinieren op te steken.
Online Tuinieren introduceert leerzame tuinfilmpjes op internet

Altijd al willen weten hoe je een Hortensia snoeit, vaste planten moet scheuren of Buxus moet stekken? Op de website Online Tuinieren die begin dit jaar online gegaan is worden al dit soort tuinklussen middels duidelijke filmpjes voorgedaan. Het verschil tussen de filmpjes op Online Tuinieren en de verschillende tuinprogramma's op televisie is dat men gericht naar een onderwerp wat hem of haar aanspreekt kan kijken. Bovendien gaan de filmpjes op Online Tuinieren dieper in op de onderwerpen en zijn ze te bekijken wanneer de bezoeker dat uitkomt.

Lees verder...

De Japanse tuin van Clingendael, mooi park in den Haag.

 Voor de nodige tuininspiratie en rustig te wandelen in een mooi park, dan moet u beslist eens naar den Haag trekken om daar het park van Clingendael te bezoeken.

Het park van Clingendael heeft nu twee bijzondere elementen, dat zijn het Sterrenbos en de Japanse tuin.

Het dichte Sterrenbos, dat naast de Japanse tuin ligt, heeft een onderbegroeiing van schitterende geurende rododendrons. U kunt er een heerlijke wandeling maken en genieten van de vele verschillende soorten ganzen die net als u van het voorjaar genieten. De karpers in de vijver beginnen weer naar boven te komen en zijn ook, als u er oog voor heeft, een lust om te zien....

Lees verder...

Orchideeën kweken leuke hobby waarnaar je kunt uitkijken.

 Orchideeën kweken is een spannende aangelegenheid, elke orchidee is weer anders en als je nog geen bloemen hebt is het altijd weer een verrassing wat er te voorschin komt.

 

Anguloa uniflora of de tulporchidee

ANGULOA komt voor in de Zuid-Amerikaanse Andes van Colombia tot Peru.

Lees verder...

Tuinbonsai's zelf vormen door vormsnoei.

 Mijn echte passie is het vormen van tuinbonsai's, ook al is het resultaat pas over enkele jaren te zien, ik doe het met plezier.
Wat zijn geschikte bomen hiervoor. Dat is een goede vraag en wij zullen u opgeven met welke bomen wij begonnen zijn.      
                                                               Wilde meidoorn 

Alle bomen die u hier ziet zijn maximaal 5 jaar onder behandeling en sommige nog korter. Er zullen ongetwijfeld nog meer bomen geschikt zijn en we houden ons aanbevolen. Heeft u tips geef het ons door en wij zullen het op deze site vermelden.

Alle foto's komen uit de tuin van Maison Chauviere.

Lees verder...

Zelf Buxus stekken

 De stek Neem een goed afgerijpte stek in juli, augustus of vanaf september tot maart. Het beste zijn de stekken, welke een donkergroene kleur hebben en die al wat vertakkingen hebben. De stek moet ongeveer 10 centimeter lang zijn. De onderste 3/4 centimeter wordt van bladeren ontdaan en de bast wordt over een lengte van ongeveer 2 centimeter even beschadigd. Dit kan met een scherp mesje worden gedaan of eventueel door er even met de nagel over heen te gaan. Direct de groeipunten uit de stek halen is prima, als je direct bossige stekken wilt hebben. Het is belangrijk dat je stekken hebt van het zelfde formaat en leeftijd. Ze bewortelen dan zeer gelijkmatig. Om ze wat sneller te laten bewortelen kun je gebruik maken van stektabletten. Zelf gebruik ik 3 Rhizopon AA 50 mg tabletten opgelost in een liter water. De stekken enkele seconden in zijn geheel onderdompelen, daarna even uitschudden en ze zijn gereed om uit planten. Het stekken zonder stekmiddel wil ook prima, doch de bewortelingstijd is dan langer.

Stekmedium
De stekken steken in een mengsel van 3 delen gezeefde turf en 1 deel metselzand voldoet het beste.
Lees verder...

Zelf stekken van Buxus, liguster, taxus, lavendel en andere planten.

 In juni zijn de buxussen goed uitgelopen en moeten ze gesnoeid worden, van het afval kan je mooie rechte stekken nemen. Deze dienen ongeveer 10 cm lang te zijn. Haal de onderste blaadjes eraf voor ongeveer 2 cm (dit komt in de grond). Zet de stekken in een ruime bloempot en zet ze dan dicht op elkaar in een mengsel van goede grond en scherp zand.

Zet ze weg op een plek waar ze niet snel kunnen uitdrogen. Als je planten heb staan waar ze gedeeltelijk onder kunnen staan is dat de ideale plek. Af en toe kijken of ze niet te droog staan.

Lees verder...

Tips voor het aanleggen van een tuin

 Geschreven door Ingrid Piek

Bezint eer je begint

Bepaal aan de hand van de Noordpijl op de ontwerptekening waar de zonaanbidders of de liefhebbers van schaduw moeten komen.
Meet de beplantingsvakken goed op (schaalverdeling), zodat er niet te veel of te weinig planten gekocht worden.
Bepaal de grondsoort, of laat dit doen in een tuincentrum. Bij een nieuwbouwhuis is er vaak bemeste tuinaarde opgebracht
Kijk of er na een regenbui geen water blijft staan in de tuin. Er kan zich bijv. bouwafval bevinden onder de nieuwe tuinaarde of een ondoordringbare laag.
Zet geen planten op plekken waar ze het niet willen doen. Er is ruim voldoende keuze voor ieder plekje in de tuin.

Lees verder...

Hobby, Tips voor het aanleggen van uw tuin

 Misschien heeft u zich ingeschreven voor de nieuwsbrief omdat een tuin heeft die (opnieuw) ontworpen en aangelegd moet worden.
Stelt u zichzelf eens deze vraag: hoeveel is mijn tuin waard? Hoeveel tijd en geld wilt u kwijt zijn aan een tuinontwerp en het realiseren daarvan?
Waarschijnlijk zo min mogelijk...en dat kan ik heel goed begrijpen.

Laten we even alle kosten die u kunt verwachten op een rijtje zetten:

Lees verder...

Tuintips voor de maand ..... juli

Tuintip snoeien
U kunt na 21 juni uw hagen snoeien. Doe dit bij voorkeur bij bewolkt weer om verbranding te voorkomen. Snoei bij voorkeur trappezevormig. Een snoeischema:
Coniferen, beuk (Fagus) en haagbeuk 2 maal per jaar snoeien (juni en begin augustus)
Ligustrum: 3 maal per jaar snoeien.

Tuintip onkruidbestrijding
Een van de meest tijdvretende werkjes is het telkens weer onkruid verwijderen. U kunt terras en tuinpaden vrij van onkruid houden door met een voegenkrabber de onkruiden te verwijderen. Chemisch bestrijden is een laatste redmiddel voor vervelende onkruiden als rode klaver.
Tip. Als u een terras een korte tijd afdekt met zwart plastic dan is het onkruid meestal wel dood, een idee voor tijdens de vakantie?

Lees verder...