Soldeerspitsen zelf maken

 Kies de vorm, die je het handigst vindt

Je kunt de soldeerpunten van soldeerpistolen kant-en-klaar kopen, maar je kunt ze ook eenvoudig zelf maken van aardedraad. Je kent het vast wel: het zit veelal aan de waterleiding en verwarming vastgeklemd.
Deze draad is iets meer dan 2 mm in doorsnede en gemakkelijk te buigen.
Al vele jaren maak ik de soldeerpunten voor o.a. het solderen van accucellen. Een dergelijk pistool is lekker snel warm en handig voor veel toepassingen.
Handig is de punt, die in een kroonsteen is gemonteerd (zie foto 1 en 2). Daarmee kun je zelfs op een printplaat solderen. En is de punt versleten... dan zetten we snel weer een nieuwe in.
Met een 3 mm draadsnijder kan je aan het uiteinde van een stuk draad enkele windingen gemaakt en ingedraaid op de plaats, waar het ene schroefje zit. Door met beleid in te draaien, zit de draad in de kroonsteen vast.

 

                                                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A ls de punt voor de eerste keer wordt opgewarmd kan je op de plaats, waar de 2 aardedraden in een hoek samenkomen, de beide einden van soldeertin voorzien, zodat er beter contact ontstaat.
Het puntje kun je handig maken door 20 mm draad in een accuboormachine te zetten en tegen de zijkant van een slijpmachine te houden. Wel regelmatig in water koelen anders verbrandt de punt. Daarna de punt met polijstschuurpapier/linnen lekker glad maken. Veeg vlak voor het uitzetten van het soldeerpistool de punt even af met een doekje. Zo blijft de punt in goede (onderhoud)staat voor de volgende soldeerklus.
De gebogen punt kun je wat bijvijlen in een V-vorm. Dan krijg je platte vlakjes, die beter contact maken dan de gewoon rond gebogen uiteinden (zie foto 3).

 

Voor meer tips zie Modelbouw - Tips