Onderhoud kunstschilders penselen / kwasten

 Synthetisch haar

Natuurlijk haar heeft eigenschappen, zoals de schubben die de verf goed vasthouden, die moeilijk zijn na te maken in synthetisch haar. Toch is de industrie er aardig in geslaagd om imitaties van natuurlijk haar te maken die goed voldoen. Vooral voor acrylaatverf zijn de synthetische penselen met nylon of polyestervezel te prefereren boven de natuurlijke haarsoorten, omdat acrylverf de haren aantast. Ingedroogde acrylverf kan overigens meestal eenvoudig van het synthetische penseel worden verwijderd.

TIP voor het weer in vorm brengen van synthetisch haar: Synthetische vezels die op een ruwe ondergrond worden gebruikt, kunnen uiteindelijk zodanig omknikken dat ze geen perfecte punt meer kunnen vormen. In dat geval kan de polyester soms als volgt weer recht worden gemaakt. Doop het penseel enkele minuten in gekookt en iets afgekoeld water, sla het water eruit, breng de kwast met een oplossing van Arabische gom weer in de vorm en laat hem drogen. Spoel het penseel voor gebruik uit.

Aquarelpenselen

Men heeft langer plezier van een beperkt aantal aquarelpenselen van een hoge kwaliteit, die op de juiste manier worden onderhouden, dan van een hele verzameling penselen van middelmatige kwaliteit. De investering in goede penselen betaalt zich op termijn terug. Goedkope penselen slijten en verliezen zo hun gewenste vorm. Pure kolinsky penselen slijten gunstiger, blijven beter de vorm behouden dan de gewone marterharen penselen. Een aquarelpenseel heeft een langer kwast dan olieverfpenselen. Een kolinskypenseel is vrij prijzig. Voor verwaspenselen kan daarom beter eekhoornhaar worden genomen.

Penselen voor olieverf en acrylverf
Olieverfpenselen hebben in vergelijking tot aquarelpenselen een lange steel. De keus voor een olieverfpenseel hangt af van de textuur van de schildergrond ( glad paneel of ruw, universeel geprimed canvas), de consistentie van de verf (dun voor glaceren of dik voor impasto) en de schildertechniek (in vlak en lijn of zeer gedetailleerd.) De kwast van een olieverfpenseel kan bestaan uit varkenshaar of een fijne haarsoort. De penselen kunnen een ronde, een platte of een waaiervormige kwast hebben. Ronde penselen worden vooral voor het schilderen van details gebruikt.

Platte penselen, die verder worden onderverdeeld in rechte en kattentongpenselen, zijn vooral geschikt voor kleurvlakken.

Waaiervormige penselen worden gebruikt voor het in elkaar laten overvloeien van kleurvlakken, vooral in huidtonen en luchten.

Penselen voor acrylverf en waterverdunbare olieverf. Natuurlijk haar wordt door acrylverf aangetast. Men kan acrylverf dus beter met synthetische penselen verwerken. Zoals al eerder is vermeld. Fabrikanten maken de laatste tijd goede penselen met synthetisch haar. De stugheid en fijnheid van natuurlijke haren zijn tegenwoordig goed met synthetische vezels na te bootsen. Alleen het verfopnemend vermogen blijft nog achter. Penselen voor pasteuze acrylverf zijn eventueel ook geschikt voor olieverf. Varkenshaar is beter dan de fijnhaarsoorten bestand tegen alkali van de acrylverf. Daarom kunnen varkensharen penselen zowel voor olieverf als voor acrylverf worden gebruikt. Waterverdunbare olieverf dient apart te worden bekeken. Er is weinig reden om te veronderstellen dat marterharen penselen niet met deze verfsoort kunnen worden gebruikt.

In de winkel staan de betere penselen in een rek met de kwast beschermd door een plastic buisje dat erin de fabriek al overheen is geschoven. Helaas zijn er altijd klanten die het buisje eraf halen om de kwast te beoordelen en vervolgens het buisje er weer op proberen te schuiven. Niet zelden zullen daarbij haren tussen plastic en bus bekneld raken en onherstelbaar beschadigd worden. 
Wilt u hieraan denken!!!!.

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
42215a
Onthoud mijn gegevens!