Sieraden maken van edelmetaal, vilt, email, of mokume

Edelsmeden


 De cursus Edelsmeden laat je kennis maken met de basistechnieken van het edelsmeden.
De cursus begint met het leren bewerken van het metaal. Dit houdt in het leren zagen, vijlen, en schuren van het metaal in de gewenste vorm. Je leert gereedschappen te hanteren om het metaal te bewerken aan de hand van verschillende technieken. Er wordt aandacht besteed aan het ontwerpen door deze eerst in papier driedimensionaal uit te voeren waarna het uitgeknipte gedeelte als mal dient voor het ontwerp. Ook de theorie achter het edelsmeden zal de nodige aandacht krijgen.
Iedere cursist krijgt theorie stencils mee naar huis om te bestuderen.
Aan het eind van de cursus kan de cursist eenvoudige sieraden ontwerpen en maken.
Deze cursus is ook uitermate geschikt voor jonge mensen die zich willen oriënteren op het gebied van edelsmeden i.v.m. een schoolkeuze. Zie Metalartcreations

Volgorde van werk bij een cursus Edelsmeden:

De eerste stap is een ontwerp tekenen, hiervoor kan men in tijdschriften kijken voor een idee, daarna probeert men het ontwerp drie dimensionaal in karton uit te werken, zodat men een mal heeft voor het te zagen onderdeel, ook geeft dit vaak een idee over de uitvoerbaarheid van het sieraad of object. Als men zelf geen idee heeft en moeite heeft met ontwerpen, bestaat er ook de mogelijkheid om een opdracht aan de docent te vragen.

De tweede stap is materiaal uit zoeken, dit kan zijn koper, messing, alpaca, tombak of zilver/goud en gaat men de onderdelen die men nodig heeft uitzagen, vijlen, buigen, smeden.

 Derde stap is de onderdelen aan elkaar vast solderen met behulp van een soldeerpistool. Laatste stap is de afwerking, het polijsten of matteren van het sieraad of object. Voor meer details over de theorie achter het Edelsmeden verwijs ik u naar Lesmateriaal-edelsmeden
                                                                Solderen

Voor gevorderden Cursisten die al kennis gemaakt hebben met de basistechnieken van edelsmeden en zich verder willen bekwamen, kunnen in de vervolg cursus ook kennis maken met, sieraden maken van goud of zilver en verschillende versieringstechnieken, zoals Giet technieken, Ciseleren, het maken van een blok Mokume Gane, zetten van stenen, Emailleren, etc.
Door de technische mogelijkheden die je leert  in deze cursus ben je meer in staat om je eigen ideeën vorm te geven.
 Voor deze cursus wordt aanbevolen eventueel een eigen basispakket van gereedschap aan te schaffen. (kosten basis gereedschapset ±  € 175,- ).

 

                                                                                                                                                                                              Vijlen 

Een nieuwe hype tegenwoordig is:
 Sieraden vilten
Vilten wordt gedaan met losse ongesponnen schapenwol.
Door een combinatie van warmte, wrijving, vocht en zeep, klitten de schapenharen in elkaar en vormen één geheel.

 

 


 Emailleren
                                                                              Omschrijving Emailleren:
Emaille is een harde laag van speciaal geprepareerd glas, die op een metalen drager (koper of zilver) aangebracht wordt, op een temperatuur van ongeveer 750 tot 900 graden. We werken met twee soorten email, opake (ondoorzichtige) en transparante (doorschijnende).
Doormiddel van een spatel of kwast wordt  het emaille aan gebracht op het metaal.
Voor het branden hebben we een speciale emailleeroven, of een open gas vlam.
Wij gebruiken koper als metaal drager en een oven om te branden.
Ook bestaat er de mogelijkheid om te experimenteren met werkstukjes.

 Mokume-gane
Mokume Gane betekent letterlijk" houtnerf metaal "en stamt af van een oude Japanse smeedtechniek die bijvoorbeeld gebruikt werd om de beroemde Samurai zwaarden te sieren. In de rijk versierde zwaardmontages werd ook gebruik gemaakt van andere technieken zoals Damasceen en Intarsia.
       
                                                          
                                                             Mokume Gane

Verschillende lagen metaal, dit kan goud, koper, zilver, messing, tombak zijn, worden dmv temperatuur en druk aan elkaar gesmolten (welproces). Hierdoor ontstaat een groot blok Mokume met daarin verschillende lagen metaal.
Door een verspanende bewerking van boren, frezen, vijlen, etsen, afgewisseld met het dunner smeden van de blok Mokume, ontstaan er aan de oppervlakte van dit metaal patronen die de indruk geven van een in de natuur ontstaan metaal.  

Voor alle workshops bestaat er de mogelijkheid om zich per groep (min.6pers.-max.10 pers.) of als individu in te laten schrijven op afspraak met Birgit Doesborg.
Tel: 073-6444057.
Deze cursussen en workshops worden gehouden bij Stichting Orion, Nieuwstr. 6 te Zaltbommel.

Zie voor meer informatie  Workshops Cursussen Edelsmeden

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
6ea73b
Onthoud mijn gegevens!