Afrikaanse poppen maken

 Wilt u eens een leuke (bijzondere) pop maken voor op de kast of in de vensterbank of aan iemand cadeau te doen dan hebben wij iets leuks voor u gevonden.

 

Beschrijving in stappen:

Neem een MDF plankje, afmeting 12 bij 15 cm, dikte van het MDF ongeveer 2 cm. Verder heb je nodig ronde stokken van 9 mm voor het lichaam/de benen. Boor in het plankje twee gaten in het midden, ongeveer 7 cm uit elkaar, de diameter van de gaten moeten dezelfde afmeting hebben als de stokken die je gaat gebruiken. Bepaal de lengte van de benen/lichaam, ongeveer 50 cm en zaag deze af.

Bepaal de breedte van de schouders, ongeveer 10 cm en de lengte van de hals, ongeveer 5 cm en zaag deze af. ( zie foto boven ).

Zet de stokken in het plankje en druk ze stevig aan. Zet de schouders en de hals vast met een beetje houtlijm en crêpe - tape en bepaal daarmee de houding. Verf daarna het plankje en het skelet zwart of geef het een andere huidskleur en wacht tot het geheel gedroogd is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Knip een lengte papier ( de voorkant en de achterkant van de figuur aan elkaar ). De lengte van het papier naar eigen inzicht maken. Voor het papier kan je bijvoorbeeld tafelkleden gebruiken van stevig papier, dat werkt gemakkelijk.     

 

Knip de halsopening in het midden van het papier ongeveer 1 cm zodat de nek er door heen kan en kijk of de lengte van de jurk naar je zin is.  Smeer het papier in met behangsellijm.

 

Drapeer het geheel om het skelet en breng het in de gewenste vorm. Föhn het geheel totdat het bijna droog is, het kan een paar dagen duren voordat het helemaal droog is.

 

Nu wordt van een restant papier repen geknipt van 2 cm en het hoofd gemaakt, pak een stuk krant en maak er een prop van en smeer het in met behangsellijm, omwikkel het daarna met de repen papier die ingesmeerd zijn met lijm en maak er een hoofd van. Het hoofd niet te groot maken. 

 

 Beschilder daarna de pop met acrylverf, indien nodig meerdere malen of met verschillende kleuren. Het kan zijn dat het papier weer zacht wordt als je het beschilderd, gebruik niet teveel water, wordt het toch te nat even föhnen en weer in model brengen.  

 

Decoreer de pop met veertjes, kralen, schelpen, zaden enz.

 

In plaats van papier kan je ook stof gebruiken, alleen bij stof gebruik je paverpol of polytex in plaats van behangerslijm. Ook stof is te beschilderen als de lijm goed uitgehard is.

 

Resultaat

Voor meer info zie de site van NBP

 

 

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
827d8d
Onthoud mijn gegevens!