3D-kaarten maken

 Het maken van wenskaarten is in Nederland een door veel mensen bedreven hobby, bij de wat minder jonge vrouwen misschien wel de meest bekende.
Eén van de meest gebruikte technieken daarbij is het 3D oftewel 3-dimensionaal. Dit is het creëren van diepte door meerdere laagjes van een plaatje op de kaart te plakken. Om gelijk even een misverstand uit de weg te ruimen, het wil niet perse betekenen dat je dan DRIE laagjes maakt, het kunnen er ook twee, vier, vijf of soms nog meer zijn.

Het idee van 3D-plaatjes is dat je eerst het totale plaatje op je kaart plakt. Daarop komt een plaatje waarvan de stukken die zich op de achtergrond bevinden weggeknipt zijn. Daarop een nog kleiner plaatje met alleen die onderdelen die op de voorgrond zitten.
Het op elkaar plakken van de plaatjes wordt gedaan met foamplakkers of 3D-kit (siliconenkit). Daardoor komt er wat afstand tussen de plaatjes waardoor de diepte ontstaat.

 

Voor het maken van een 3D-plaatje zijn in de (online-)hobbywinkels erg veel verschillende zogenaamde 'knipvellen' te koop. Er zijn 2 soorten. De stap-voor-stap vellen en de gewone knipvellen. Bij de eerste worden de plaatjes al precies zo afgebeeld zoals ze uitgeknipt moeten worden, steeds met minder onderdeeltjes dus. Bij het tweede soort werk je met een aantal identieke plaatjes waarbij je zelf bepaald wat je wel of niet weglaat met knippen.

 

Kaarten met 3D worden vaak nog verder afgewerkt met diverse andere technieken zoals stempelen, borduren of embossing. Voor een uitleg over de laatstgenoemde verwijs ik graag naar de site Wenskaartenidee. Hier vind u ook vele voorbeeldkaarten met bijna alle technieken op het gebied van zelf wenskaarten maken.

Voor meer info zie Wenskaartenidee

Reacties

hallo ik ben marie-christine ik wil graag info 3d kaarten maken is leuk horen de hobby de groetjes van marie-christine

hallo wie kan mijn helpen aan 3d vellen van paarden en van dofijn en veulens veulen de groetjes van marie-christine

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
a87185
Onthoud mijn gegevens!