Zelf aan de slag met inlijsten van een aquarel.

 Inlijsten, altijd een probleem met aquarellen, grote kans op bobbels, papier zit eigenlijk nooit lekker strak in de lijst. Op deze pagina laat ik u zien hoe u dit enigszins kunt voorkomen...

Geschreven door Adri Hello

Het enige wat u eigenlijk echt nodig hebt is een goed passe-partout mes. Een tijdje geleden heb ik een mes van Logan gekocht, dit bestaat uit een stalen liniaal en een mes waaronder u in een hoek van 45 graden kunt snijden. Zo'n liniaal en mes is niet echt goedkoop, zo rond de 70 euro, maar je zal zien dat hij je geld dubbel en dwars opbrengt, vooral als u veel passe-partouts wil maken voor een expositie of zo.

Verder heeft u aquarel tape, een Stanley mes, zeem, potloodje en uiteraard passe-partoutkarton nodig.
Goed het is tijd om aan de slag te gaan.

Lees verder...

Voorbeelden om wolken te schilderen met aquarel.

 Heeft u problemen om wolken te schilderen of wilt u ze eens anders schilderen, dan heeft u hier wat voorbeelden en tips om dit anders te doen.

Heeft u ook tips over aquarelleren of andere schilders technieken, stuur deze dan naar ons op dan kunnen wij deze ook aan onze lezers kenbaar maken.

Lees verder...

Tips voor aquarelleren, zet uw schilderij in lagen op!

 Verbeter uw aquarel
Allereerst: wat is het geheim van een goede aquarel?
Probeer zoveel mogelijk het geheel te overzien en te denken in vormen, contrast, kleuren, diepte en sfeer.

Het schilderen...
Probeer je onderwerp zo goed mogelijk te tekenen en begin met de eerste laag op te brengen. Ga er vanuit dat je de aquarel nooit in één keer kan schilderen. Verschillende laagjes moeten eerst drogen alvorens je verder kan gaan (zie onder).

Lees verder...

Aquarelkwasten, Aquarelpenselen

 Kwasten van nylon gaan lang mee en werken heel goed.
Denk er aan dat je echte Aquarelkwasten koopt, en geen kinderkwast, een nr. 8 kost ongeveer 4 Euro.
Belangrijk zijn een nummer 8 of 10, een nummer 4 of 6 en een nr. 2 voor het hele fijne werk. Later zou je ook een grote brede kwast aan kunnen schaffen b.v. voor grote partijen, zoals de lucht. Helemaal lekker is een gebonden kwast nr 3 of 4, maar die kosten al gauw 15 Euro.

Voor andere benodigdheden voor het aquarelleren kunt u hier kijken.

Lees verder...

Wat is er aan Aquarelverf zoal in de handel.

 Voor het maken van aquarellen is er nog al wat aquarel verf op de markt er is genoeg keus en wij zullen hieronder een beknopte opgave geven wat er te koop is.

Voor andere benodigdheden voor het aquarelleren kunt u hier kijken.

 

Lees verder...

Hulpmiddelen voor het Aquarelleren.

 Voor het maken van een leuke aquarel kan je de volgende hulpmiddelen gebruiken. De opsomming is niet uitputtend maar geef je een leuke indicatie wat je er allemaal bij kunt gebruiken en wat je echt nodig hebt.

Aquarelpapier
• Dit kan je vinden in alle soorten van kwaliteiten (en prijzen)

Kneedgum
• Winsor&Newton
• Kleur wit.
• Zeer geschikt voor aquarelpapier
• Formaat 3x4 cm.

Lees verder...

Wat te gebruiken voor Aquarelpapier

 Omdat in de aquareltechniek het papier niet slechts ondergrond is maar vaak gebruikt wordt als een onderdeel van het werk, is de kwaliteit van het grootste belang. Alleen houtvrije soorten zijn geschikt, het liefst van lompenpapier gemaakt. Door het gebruik van veel water met een sterk oplossend vermogen, is een goede verlijming van de vezels erg belangrijk. Er worden dan ook speciale soorten aquarelpapier op de markt gebracht; de duurste typen zijn zeer prijzig.

Voor andere benodigdheden voor het aquarelleren kunt u hier kijken.

Merk
Fabriano 5
• Absolute topkwaliteit aquarelpapier met 50%
• zuivere katoenvezels. Zuurvrij.
• Leverbaar in fijne korrel=grana fina en gladde
• structuur=liscia.
• Beide soorten in 210 en 300 gram
• prijs per vel maat 70x100 cm.

Lees verder...

Schilderen met waterverf (aquarel)

 Waterverf of aquarelverf kent iedereen, maar niet iedereen kan er goed mee omgaan. De traditionele techniek is: eerst de vage kleuren met sterk verdunde verf, dan laten drogen, dan de sterkere kleuren. Er zijn verschillende technieken. Je kunt heel losjes kleurvlakken schilderen met open plekken ertussen, of je kunt alles opvullen. In de 19de eeuw werd waterverf vaak gebruikt om potloodtekeningen mee in te kleuren. Iemand maakte b.v. op reis allerlei schetsen en kleurde die dan thuis in zijn atelier in. 19de-eeuwse aquarellen lijken veel meer op olieverfschilderijen dan moderne aquarellen.

Tegenwoordig is aquarelleren vooral een hobby voor dames. Dat blijkt ook uit de meest gebruikte onderwerpen, zoals bloemen. Omdat je nauwelijks fouten kunt herstellen, moet je bij het aquarelleren precies weten waar je heen wilt. Vrolijker erop los kwasten is er niet bij. Je moet ook goed oppassen dat de kleuren niet door elkaar lopen en dat de oude verf droog is voordat je daarnaast nieuwe verf aanbrengt. Bij het opdrogen ontstaan gemakkelijk lelijke donkere randen om de plasjes verf. Om dat te voorkomen kun je het papier eromheen nat maken, al kan de verf daardoor natuurlijk uitlopen. Lees verder...

Voorbeeld aquarel van een straatje, stap voor stap opgezet.

Met dank aan Adri Hello

Voorstraat omstreeks 1912, Dordrecht (formaat 40 x 59 cm):

Gebruikte kleuren: ultramarijn, gebrande sienna, gele oker, cadmium oranje en chinees wit

 Een tijdje geleden heb ik in een klein winkeltje op de Voorstraat in Dordt een aantal oude ansichtkaarten gekocht, eigenlijk vond ik ze zo leuk, dat ik maar besloten hebt om van een aantal een aquarel te maken... Die sfeer sprak me zo aan, eigenlijk heb je dan al een hoop gewonnen, als het onderwerp je zo aanspreekt, kan het al bijna niet meer mis gaan...

Lees verder...

Aquarelpotloden

 Onmisbaar bij het aquarelleren zijn aquarelpotloden, je kan er net even die accenten leggen waardoor het beeld net even anders wordt.

Voor andere benodigdheden voor het aquarelleren kunt u hier kijken.

Merk:

van Gogh
Van Gogh fine art potloden hebben een gegarandeerde lichtechtheid. De kleuren van de tekening blijven nu zelfs na jaren volkomen lichtecht. Ook per stuk verkrijgbaar.

• van Gogh Aquarelpotloden
• Eerste kwaliteit watercolorpotloden met een goede kleurafgifte, perfekt wateroplosbaar en gegarandeerd lichtecht.
• Leverbaar in 60 sprankelende kleuren.

Lees verder...